top of page

.

 

Foto

Nieuws
Sport - Nieuws

VVD wil niet in kabinet, verleden leert waar dat toe kan leiden

Het was een uitermate verrassende mededeling van Dilan Yesilgöz: wij gaan niet in een kabinet, gedogen is het hoogst haalbare. De VVD-leider zei dat nog voordat de formatie goed en wel was begonnen. Het roept de vraag op of deze bescheidenheid strategie is en of het wellicht toch nog anders uitpakt.

Een kabinet over rechts is sinds woensdag de meest voor de hand liggende optie. PVV, VVD, NSC en BBB hebben samen een riante meerderheid van 88 zetels. En de leider van de grootste partij, Geert Wilders, heeft een voorkeur voor een rechtse meerderheidscoalitie.

Maar Yesilgöz stak vrijdag een spaak in het wiel. "Voor de VVD geldt na dertien jaar, en met deze uitslag, dat ons een andere rol past", zei ze. "Dat betekent in ons geval dat wij niet in een kabinet gaan zitten." "Erg teleurstellend" noemde Wilders het in eerste instantie en later sprak hij van een "politieke trukendoos". BBB-leider Caroline van der Plas was "verbijsterd" en NSC-voorman Pieter Omtzigt stelde dat de opstelling van de VVD "het formatieproces bemoeilijkt".

Inleidende beschietingen

CDA-leider Henri Bontenbal, die (voorlopig) een bijrol speelt in de formatie, duidde het net wat anders. "Dit zijn de inleidende beschietingen voor de onderhandelingen", was zijn observatie. En bij onderhandelingen kan het lonen om niet meteen toe te happen.

In 2021 haalde D66 bijvoorbeeld inhoudelijk veel binnen op de voor de partij belangrijke thema's klimaat en onderwijs, nadat in de formatie het enthousiasme van partijleider Sigrid Kaag voor een voortzetting van de oude coalitie lange tijd ver te zoeken was. "Hier scheiden onze wegen", hield ze VVD-leider Mark Rutte voor in het roemruchte 1-aprildebat. En coalitiepartner ChristenUnie werd een "roestige auto" genoemd.

Ajax heeft het voorzichtige herstel in de eredivisie een vervolg gegeven met een simpele zege op Vitesse. In de Johan Cruijff Arena werd de ploeg van interim-trainer Edward Sturing op een 5-0 nederlaag getrakteerd.

Het is de derde overwinning van de Amsterdammers in de eredivisie sinds het aantreden van trainer John van 't Schip. Alleen tegen Almere City werd gelijk gespeeld. Hekkensluiter Vitesse, waar trainer Phillip Cocu na de vorige competitiewedstrijd opstapte, betekende het de negende verliespartij van het seizoen.

Ajax liet al snel merken dat er voor de Arnhemmers weinig te halen viel in de Arena, waar de F-Side leeg bleef als sanctie voor de ontspoorde Klassieker tegen Feyenoord.

Hato scoort snel

Binnen drie minuten had kersvers Oranje-international Jorrel Hato het doel namelijk al gevonden. De jonge verdediger zette zelf de aanval op en schoof uiteindelijk binnen op aangeven van Steven Bergwijn.

Een paar minuten later leek het alweer gelijk te worden toen Vitesse-spits Saïd Hamulic op weergaloze wijze de bal van ver over Ajax-keeper Diant Ramaj heen volleyde. De assistent-scheidsrechter gooide zijn vlag omhoog voor buitenspel, maar de VAR ging er nog even naar kijken.

Het beeld van de videoscheidsrechter gaf geen uitsluitsel, waardoor het besluit van de assistent bleef staan.

Weer - Bericht

Zacht en redelijk veel wind

De komende weekenddagen zijn redelijk zacht met wind. Na deze zachtere dagen wordt het weerbeeld minder voorspelbaar, met ongeveer een kans van 20% op wat nachtelijke en vroege ochtendvorst. Neerslagkans ligt de komende dagen rond de 40%.

Vrijdag verwachten we een afwisselend weerbeeld. In de ochtend zullen er perioden van zonneschijn zijn, afgewisseld met plaatselijke mist, vooral in het zuiden en westen waar ook een enkele bui kan voorkomen. In het noordwestelijke kustgebied staat een matige zuidenwind, maar in de rest van het land is de wind zwak. In de middag breekt de zon af en toe door, met een kleine kans op buien in het zuiden en westen. De temperaturen bereiken een maximum van ongeveer 8°C, met weinig wind in het binnenland en een matige west- tot zuidenwind langs de kust. In de avond klaart het op en blijft het vrijwel overal droog, maar tegen de nacht kan er plaatselijk weer mist ontstaan.

Zaterdag start met weinig zonneschijn en een hoge kans op neerslag. Vooral in het zuiden en westen kan er behoorlijk wat regen vallen, met neerslag tussen de 5 en 9 mm. In de ochtend is het fris met minimaal 3°C, maar de temperatuur loopt op naar een maximum van 10°C in de middag. De wind waait matig met windkracht 4 vanuit het zuidoosten en zal vooral langs de kust merkbaar zijn.

Zondag krijgen we iets meer zon, maar nog steeds blijft de neerslagkans hoog. De wind komt deze dag uit het zuiden tot zuidwesten. Deze wind is vrij krachtig (windkracht 5) waardoor er een zachtere lucht over ons land waait. Hierdoor stijgt de temperatuur: tot zo'n 11 tot 14 graden.

Maandag wordt een overwegend bewolkte dag met een hoge kans op neerslag. De neerslagkans ligt rond de 90%, met een verwachte neerslagsom tussen 4 en 10 mm. De dag begint met een minimumtemperatuur rond 9°C en in de loop van de dag loopt de temperatuur op naar een maximum van ongeveer 12°C. Er is enige zonneschijn te verwachten, maar slechts 20% van de dag. De wind komt uit het westen en waait matig met een kracht van 4​.

Radio105 - Nieuws
  .
Vacatures
Wij zijn op zoek naar Dj's
Ben jij iemand die thuis je programma kan opnemen dan zijn we op zoek naar jouw stuur een bericht naar Studio@radio105.nl
bottom of page